Make your own free website on Tripod.com
Muka Hadapan Lihat dan Membalas Topik, menghantar mesej peribadi dan mengedit profil dan rujukan Pendaftaran Percuma! Kalendar Cari Ahli Lain Soalan Soalan Lazim Carian Bilik-Bilik Forum Keluar Forum  

Menu Forum : Disokong oleh vBulletin versi 2.2.2 Menu Forum > Bilik Bincang Umum > Bincang Resepi dan Petua > sehari satu resepi part 3 ...
Laman (2): [ [1] 2 » ]  
Penghantar
Topik Pos Topik Baru    Balas Mesej
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

Thumbs up sehari satu resepi part 3 ...

assalamualaikum...

anak2 sumer..
kite sambung kelas masak kite kat sinih yer...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

19-04-2002 11:11 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

paprik?... padprik?..mane saatu yg betul nih?

assalamualaikum....

pakcik rase hari nih pakcik nak berhenti smoking lerrr...



pakcik nak balik kampung hari nih..
kalo balik umah jerr musti kaklong pakcik suruh buat paprik...

jadik pagi nih pakcik bagi resepi paprik pakcik kat korang...

paprik...

mule2 rebus ayam @ udang @ daging... + serai
rebus sampai empuk ... biar sampai minyak ayam keluar...

blend cili padi + cili merah... sama banyak...
kalo nak pedas... taruk cili tuh byk skit...
tumis cili yg dah di kisar bersama2 ngan serai yg dah di titik..
tumis sampai cili garing @ masak...
masukkkan daun limau...
masukkan air rebusan tadik... sikit jer kalo byk kuah tak pekat.. cair sket
perahkan asam limau...
masukkan sedikit sos tomato
masukkkan sos tiram secukup rasa
masukkan kicap skit jer...
masukkan ayam @ udang @ daging... dsbgnya...
masukkan sayur-sayuran...
yg keras mcm karot masuk awal...
yg lembut mcm tomato masuk last skalih..
sayur2 nih masakkan kejap jer.. bagi die separa masak... baru kick paprik kite..
masukkan cili padi 2 @ 3 bijik...( tumbuk gitu-gitu sket)

masukkan garam..
pakcik masuk garam last skalih sbb nak lembutkan daging...
kalo tak dier pejal..

jeng... jeng... jeng...
siaplerr paprik kite ari nih...



Mesej Diubah oleh sahak pada 22-04-2002 jam 11:09 AM

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

19-04-2002 11:28 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
inaz
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Sep 2001
Lokasi: bumi
Pos: 76

erkkk...alhamdulillah..

salin resepi jek leh kenyang perut...macih pakcik sahak!esok saya dtg lagik mintak resepi lagik...heheheh...

pakcik misti tau nak buat char kueh teow yg umppph..betul ke aku eja nih...eheh hantam jek laa..tau kan...aaa camna ek...

diam sumaaa...pakcik sahak nak ajo kelas masakan nihh...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

19-04-2002 04:31 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
dylia
aku ler perempuan itu©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kutub selatan
Pos: 549


waaa..dah sampai ke part 3 nampaknya kita
ermm.. nak try ler resepi padprik yg pakcik seman tu bagi
pakcik waa..bagus2 nak berenti smoking.. dylia support dr blkg...hehehe

resepi apa yek ari nih...
takde idea arrrr...
pi korek idea jap

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

19-04-2002 05:37 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
KITTY
Ahli Tetap Setia

Pendaftaran: Jan 2002
Lokasi: shah alam
Pos: 207

Thumbs up dah part 3 dah kita ek...

quote:
Posting Asal oleh dylia

waaa..dah sampai ke part 3 nampaknya kita
ermm.. nak try ler resepi padprik yg pakcik seman tu bagi
pakcik waa..bagus2 nak berenti smoking.. dylia support dr blkg...hehehe

resepi apa yek ari nih...
takde idea arrrr...
pi korek idea jap



dah sampai part three dah kita rupanya, dan yg pasti kitty dah ketinggalan banyak resepi dan petua masak memasak yg best2 terutamanya dari org berpengalaman.... pastinya pakcik sahak takpelah, nak buat camne, keje...
anyway thanks pakcik sahak sbb bagi resepi paprik ni, tadi kitty save dalam diskett kat cc kat puduraya dan diskettnya tertinggal pulak kat dalam cc tu... kitty kat perak dah ni, jawabnya esoklah baru dapat ambik, tu pun kalau ada lagilah... hai abislah segala khazanah resepi bincang.net kat dalam diskett tu tau dek org kampung... malu kitty baru je bercadang nak tgk resepi tu bila sampai kat umah kang, tu yg masuk bincang lagi sekali ni, nak tgk resepi paprik pakcik sahak ni sekali lagi...
anyway, time kasih ye pakcik...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

20-04-2002 02:19 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
dylia
aku ler perempuan itu©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kutub selatan
Pos: 549


kitty siannya.. camne laks leh tinggal disket tu..ni dah sah nak cepat ni..hehe

tadik dylia baru try resepi ciptaan dylia sendiri...hehehe...sedap gakss.. mula2 dtylia ingat nak buat puding buah2an..pas tu nampak soya bean lak kat dlm fridge.. jadiknya dylia campur sekali
hehehehe..cuba ler try okeh

puding soya buah2 an

satu peket agar
gula(ikut suka kalu suka manis lebihkan)
susu cair
air soya bean 1 liter
air
buan2an dlm tin
daun pandan

cara nak buat
masak air ngan agar2 sampai agar 2 tu sebati ngan air.. pas tu masukkan gula.. pas tu masukkan soya bean tuh.. kacau.. pas tu tuang susu cair(dlm setengah tin).. pas tu masukkan buah2an dlm tin tu dgn airnya.. senangkan nak buat

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

20-04-2002 03:17 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
nedli
Awek Ceria ©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kl
Pos: 1146

wahhh suker sungguh dylia masak puding ngan agar2 erk?
hehehe best..best...

erm..aper lagik yg korng dah kasi erk? kang terbagi 2 kali laks kang....nanti nak semak balik..

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

22-04-2002 03:36 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
dylia
aku ler perempuan itu©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kutub selatan
Pos: 549


dylia baru balik dr kedai..mlm ni makcik nak dtg so ingat nak buat mee rebus.. ermmm.. meh dylia kasi resepi camne nak buat mee rebus yg kaw2...

mee rebus
bahan2
mee kuning
bawang putih
bawang merah
lengkuas
serai
kentang/keledek(either one)
kacang tanah
rempah kari
taucu
tauhu
daun sup
bawang goreng
telur rebus
garam
gula

cara2 nak buat
kentang direbus pas tu dilecek2.. kacang digoreng pas tu dikisar.. taucu dikisar..
bawang putih ngan bawang merah ditumbuk dan ditumis.. pas tu mskkan rempah kari(agak2..jgn byk sgt)pas tu masukkan serai dan lengkuas yg tlh dititik.. pas tu bila dah garing, taruk air.. then masukkan taucu yg telah dikisar.. masukkan kentang rebus yg telah dilenyek2.. then masukkan kacang goreng yg telah dikisar tadi.. pas tu masukkan garam dan gula secukup rasa
masak sampai mendidih
mee kuning direbus..dan ditoskan.. boleh dihidangkan dgn kuah beserta bhn2 hiasan- daun sup dihiris, tauhu digoreng dan dihiris..bawang goreng dan telur rebus

cuba ler try


Laporkan Mesej | IP: Dikunci

23-04-2002 05:32 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
nedli
Awek Ceria ©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kl
Pos: 1146

ermm..masak jemput2 nak?

heheh korng..jom masak jemput2...seperti biasa ned masak yg mudah2 ajer ekr? senang bebudak baru belajar nak ikut..

nama jemput2 nie jemput2 jagung

bhn2nyre:
satu tin jagung hancur
1/2 kg tepung gandum
lada kering dlm segenggam
air suam secukupnyer
garam secukup rasa
bawang merah 3 biji -lagi banyak lagi best.. tapi jgn bubuh satu guni
bawang putih 2 ulas
ikan bilis secubit...(tanak bubuh pun takper..)
serbuk kunyit

cara membuatnyer:
tumbuk bawang putih, bawang merah, ikan bilis..sampai lumat..
bancuh tepung gandum dengan jagung dan air suam...bubuh garam, bubuh serbuk kunyit skit.
...masukkan bahan2 yg telah ditumbuk dan bancuh sebati....bancuh tuekan jgn ah bagi cair sangat..agak2 senang nak masak kang...pepandailah yerk...
potong lada kering kecil2 (b4 that rendam ah lada tue dlm air panas dulu..).. pastu gaulkan sekali dlm bancuhan tepung tadi....

pastu panaskan kuali..dan sudukan skit2 tuk di goreng dlm kuali...hidangkan bersama sos cili aminah hussin... kalo rajin buat ah sos sendiri..ala2 thai ker..sukatik lah...
sonok dimakan bersama keluarga...secara berjemaah..lebih meriah gitu..

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

24-04-2002 10:38 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
azzI
Ahli Biasa

Pendaftaran: Sep 2001
Lokasi: kat meja Opis
Pos: 26

Dylia time kasih bagi resepi mee rebus tu mmg dah lama cari sebenarnya rindu...la sbb dah takleh makan skrg nie kat KB takdak jual Dulu waktu dok kl leh makan kat Cafe Wisma Denmark Bro. tu punya mee rebus Fuhhh..... sedap sampai Amy Search pun selalu makan ngan bini dia dulu kat situ....... boleh terang secara detail tak kuantiti bahan2nya sbb first time nak cuba takut tak menjadi kalu main agak2 jer lagi pun kita org Pahang tak terer masak mee rebus nie....... kalu yg ada udang dlm kuah tu masuk tang mana yer....?

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

24-04-2002 04:39 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
dylia
aku ler perempuan itu©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kutub selatan
Pos: 549


azzi kalu ada udang tu-biasa kita pakai udang kering.. tumbuk or kisar then kita tumis sekali lepas tumis bawang tuu

ok ler.. dylia kasi btul2 sukatannya

mee kuning
udang kering satu peket
kalu nak taruk daging pun boleh.. dipotong halus2 then direbus tapi ni optional jek..tak taruk pun tak pe
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kari
1 sudu teh jintan manis
1 btg serai utk dititik
5 hiris lengkuas
2 biji ubi keledek/5 biji kentang(lagi sedap kalu guna ubi keledek)
1 cawan kacang tanah
3 sudu besar taucu(dikisar)

cara nak buat
ubi keledek atau kentang direbus dan dilenyek2.. kacang tanah digoreng dan dikisar
bawang merah, bawang putih ditumbuk dan di tumis. jintan manis ditumbuk dan bile bawang tu dah naik bau.. masukkan laks jintan manis.. pas tu masukkan rempah kari.masukkan pulak udang kering.. tumis sampai masak.then titikkan pulak lengkuas dan serai.masukkan taucu yg telah dikisar tadi.then masukkan air(agak2).masukkan kacang tanah yg dah dikisar.. then mskkan garam dan gula secukup rasa(gula tu lebihkan sket).masak sampai mendidih...
yg bahan2 hiasan dah diterangkan kat atas...

so azzi try arr.. kalu ada apa2 leh tanya ..selamat mencuba

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

26-04-2002 12:09 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

Wink masak siput berserai

Assalamualaikum...

pakcik tak makan siput...
geli sket..
tapi room-mate pakcik suke bebenor makan siput..
so pakcik mintak resepi nih kat die smalam...

4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
10 sudu besar taucu*
1 sudu kecil serbuk kunyit
kicap secukupnya
1 batang serai

NOTA:
* Di giling

Cara membuatnya:
Tumiskan bahan - bahan giling, kemudian masukkan serai serta kicap. kacau rata - rata dan bubuh siput. Terus kacau dan tutup periuk sekejap. Bubuh garam dan perasa.
Angkat setelah masak dan hidangkan ketika panas

selamat mencuber!

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

26-04-2002 10:55 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

Thumbs up dendeng daging...

Dendeng Daging
Bahan-bahannya

1 kg daging lembu
1 camca kecil ketumbar
1 camca jintan manis
30 tangkai cili kering
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih

Asam jawa
Sedikit kicap

Persediaan untuk daging

Rebus daging hingga empuk
Potong daging nipis-nipis selebar 1 atau 2 inchi
Di tumbuk sedikit di dalam lesung (supaya tidak liat)
Gaulkan bersama kicap masin dan manis (perap seketika)
Gorengkan sehingga sedikit garing.Ketepikan

Persediaan Sambal

Kisar jintan manis,ketumbar,bawang merah,bawang putih,cili kering sehingga lumat

Tumiskan bahan tadi sehingga garing dan perahkan asam jawa.
Rasakan garam dan gulanya
Setelah kering sedikit bolehlah masukkan daging tadi.
Biarkan kering
Sedia dihidangkan.


Laporkan Mesej | IP: Dikunci

26-04-2002 11:16 AM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

Cool sate goreng hjh sariah!

sate goreng

tak lame lagi besday mak pakcik...1st may...
kalo ader besday adik-beradik pakcik mak musti buat sate goreng....
sedapnyer!!!

so, nih pakcik bagi resepi sate goreng kat korang...
korang cubelah yerr...


bhn2nya

1/2 kg daging segar - dipotong kecil dan nipis

bahan dikisar:
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
sebatang serai
sedikit lengkuas
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4 sudu gula pasir
sedikit garam
perasa

cara2:

gaul semua bahan di atas dan perap selama 4 jam.Kemudian goreng.
Hidangkan dgn hirisan timun.

sedap dimakan dengan nasi putih dan roti
selamat mencuba.....

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

27-04-2002 12:29 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
dylia
aku ler perempuan itu©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kutub selatan
Pos: 549

kek kukus coklat


semlm my fren dtg umah.. siap request kek ni.. sbb diaorg penah rasa masa dtg umah dylia time raya dulu.. senang jek nak buat kek nih.. ringkas.. tak yah bakar.. kukus jek

kek kukus coklat

bahan2
1 buku butter buttercup or watever
1 sudu kecil esen vanilla
6 biji telur
2 3/4 cawan tepung naik sendiri
3 cawan gula*
1 cawan koko*
2 sudu besar susu pekat*
1 cawan air*

cara nak buat
* gula,koko,air dan susu pekat dimasak dalam periuk dgn api yg sederhana hingga gula hancur

butter dipukul sehingga kembang..pas tu mskkan telur satu persatu dan pukul lagi hnigga kembang.. masukkan esen vanilla.. pas tu masukkan koko yg telah dimasak dgn gula tadi.. pukul hingga rata.. pas tu masukkan tepung naik sendiri.. gaul hingga rata then bule masukan dlm acuan- kukus dlm 45 minit.

senangkan.. try ler.. pas tu kasi feedback kat dylia

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

27-04-2002 08:22 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
ezzy
Ahli Biasa

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: shah alam
Pos: 11

waa....dah cuba try test dah paprik pak cik sahak...cherrrdapp...housemate pon kater cheedapp....! resepi lain akan di cuba try test jugak...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

02-05-2002 04:38 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
panji_alam
Ahli Tetap Setia

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: Di atas kerusi yg empuk...emmmh
Pos: 202

dylia..ko tau tak..aku dah cuba resipi mee rebus ko....fuh..licin housemate aku....mungkin kurang sedap..tapi sumer perut naga...abis le jugak...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

02-05-2002 05:13 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | LamanWeb panji_alam | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
sahak
Ahli Teramat Setia

Pendaftaran: Mar 2002
Lokasi: kaki bukit
Pos: 126

Smile takder idea ler nak masak skrg!!!

assalamualaikum...


dah lamer tak balik umah... busy ngan exam...
nak makan pun beli jer kat luar...



korang takder resepi2 baru ker?
bleh pakcik try ujung minggu nih...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

08-05-2002 02:00 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
jintan manis
Ahli Biasa

Pendaftaran: Apr 2002
Lokasi: 09300
Pos: 26

A'kum..
Pakcik Sahak..dan sesaper lagi yg pandai masak.ader tak resepi nak buat nasi kerabu kelantan..yg taruk budu tuh?jintan suka makan nasi kerabu..tapi tak pandai buat.slalunyer asyik tak menjadi...

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

08-05-2002 02:25 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | Email | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
nedli
Awek Ceria ©

Pendaftaran: Aug 2001
Lokasi: kl
Pos: 1146

ader2... ned ader resepi.. heheh bebaru nie ned buat cucur badak...best wooooo...muehmuehmueh... terpuji diri lah plaks


ok jom amik resepi nie

cucur badak

bahan tuk inti:
*segenggam udang kering-rendam dulu
*bawang merah 5 biji
*bawang putih 4 ulas
*serai 4-5 batang
*kunyit hidup 1/2 inci
*2 cili merah
*air 1/2 cawan
//bhn2 di atas dikisar sehingga lumat

*kelapa parut..amik yg putih ajer
*garam secukup rasa
*gula secukup rasa
*lada buh 2 sudu besar-kalo nak pedas buh ah 10 sudu-- terbakar mulut heheheh

bhn tuk kulit dier:
*ubi keledek -direbus dan dilenyek ,masa rebus bubuh ler garam ngan gula skit.. bagi keledek tue rasa masin skit
*tepung gandum

cara membuatnyer:
*panaskan minyak dalam kuali ...tumis lada buh sampai masak...
*then masukkan bahan2 yg telah dikisar... tumis sampai kering skit... masukkan garam, gula dan kelapa yg telah diparut tadi...
*goreng sampai kering inti tersebut.. (tapi jgn kering sangat..tak best laks nanti)

*pastu buat kulit dier laks.. keledek lenyek tue diuli ngan tepung gandum.. TEPUNG GANDUM JGN TERLALU SKIT ATAU TERLALU BANYAK... kalo skit dier lembik..kalo banyak dier jadi keras lah plaks.. so biler uli tue agak2 dier x lekat kat tangan dan mudah tuk bungkus inti tue nanti udah ler..

*then slps u all masukkan inti dlm adunan keledek+tepung tadi... (buat ah bulat2 leper..tau kan..bentuk dier camner?) gorenglah hingga keperangan..jgn hangus laks...

Hidangkan bersama air teh O panas..
sungguh enak dimakan diwaktu petang bersama keluarga.. muehmuehmueh

Laporkan Mesej | IP: Dikunci

08-05-2002 02:31 PM
| Profil | Hantar Mesej Peribadi | | | Senarai Rakan | Ubah Mesej | Quote
Masa sekarang adalah 02:14 PM. Pos Topik Baru    Balas Mesej
Laman (2): [ [1] 2 » ]   Topik Sebelum   Topik Terbaru
Paparkan Versi Cetakan Email Posting Ini Kpd Rakan

Menu Pilihan:
 
Kegunaan Pengendali:

Forum Disokong: vBulletin Versi 2.2.2
Hakcipta ©2000-2001 - Jelsoft Enterprises Limited.

Bincang.net Ditaja Oleh: Exa-Bytes Network
Web Hosting | Pendaftaran Domain